En av de mest eftertraktade sevärdheterna och besöksmålen när turister kommer till Sverige, är skärgården som har ett världsrykte. Även svenskarna själva älskar att bege sig till den inhemska skärgården och njuta av sill och nubbe eller snickra på sina hus. Anledningarna är många, dels eftersom man alltid får tillfälle att få vara ifred och dels för att den är så vacker. Bland kobbar och skär finner man de mest underbara hus och stugor, alternativt en liten skärgårdskrog där man kan sitta i evigheter och betrakta solnedgången.

De vanligaste skärgårdarna

I Sverige har vi skärgård utmed hela kusten, även om den inte är lika omfattande på västkusten eller i Skåne. De vanligaste skärgårdarna som turister älskar att besöka är Stockholms skärgård, S:t Annas och Gryt samt Höga Kusten i norr. Här kan man färdas i båt i timmar innan man kommer fram till horisonten och de många öarna gör att vattnet inte är lika kallt som på öppet hav.

Nya skärgårdar att vända blickarna mot

Man ska veta att den svenska skärgården inte bara innefattar de ovanstående exemplen, utan att Sverige även har andra skärgårdar som står och väntar. Genom att marknadsföra nya plaster, ökar turismen ännu mer och öppnar även upp ögonen för andra guldkorn.

Ett av dem är Bottenvikens skärgård med sina många labyrinter som ofta faller i glömska, då folk tror att det är för kallt där på sommaren. Men vågar man sig upp till Lappland och Kalix skärgårdar, kan man upptäcka en helt ny flora och fauna och en stillhet som inte finns i exempelvis Stockholms skärgård.

En annan liten skärgård som inte ligger långt från Stockholm, är Nyköpings och Oxelösunds skärgård som har underbara vyer och bidrar till många små upptäckter där man kan få uppleva tysthet och vacker natur. Skärgården har inte lika många öar och horisonten syns snabbare och om man åker uppåt mot Trosa och Södertälje, kan man få härliga upplevelser och upptäcka små söta skärgårdskrogar.