Nynäshamn är en utmärkt destination för den som letar fiskevatten då man alltid har nära till vatten, oavsett var man befinner sig.

I Nynäshamns skärgård så är det fritt att fiska med handredskap men man bör, om man inte är bekant med platsen, ta kontakt med någon av fiskeguiderna eller turistbyrån för att följa de lokala bestämmelserna avseende fredningstider och fredningsområden. Det är olika regler som gäller beroende på om man fiskar i insjö eller hav och många noviser tycker att det är lättare att fiska i havet då där finns gott om plats och olika fisk.

Den svenska allemansrätten gör att vi kan fiska nästan överallt. Fredade områden till trots så står det allmänheten fritt att fiska längs hela kusten med handredskap. Dock så kan det finnas begränsningar på hur mycket man får ta upp, till exempel så får man inte ta upp fler än tre gäddor på ett dygn. Dessutom så måste gäddorna vara av en viss storlek, absolut inte mindre än 40 centimeter får då måste de släppas tillbaka.

För den som vill fiska i en insjö så erbjuder Nynäshamn med omnejd också detta men då behövs tillstånd, det vill säga ett fiskekort. För att få fiska i till exempel Fjättersjön och Långsjön så behöver man få tillstånd av FK Alcedo och ett sådant tillstånd går att införskaffa hos Team Sportia i Nynäshamn. Därefter så kan man njuta av ett stillsamt fiske där gädda, brax, björkna, löja, abborre och mört kan nappa. Det finns andra sjöar och andra klubbar än de ovan nämnda, vänligen se vilka bestämmelser och vilka kontakter som gäller för respektive sjö.

Varje år i maj så håller man en laxcup i Nynäshamn. Det brukar vara fler än 50 anmälda båtlag som hoppas på fiskelycka. De stora lekvandrande laxarna, vilka stryker längs de svenska kusterna på sin väg från den södra delen av Östersjön till älvarna norröver, lockar deltagarna. Laxarna tillsammans med ett gediget prisbord.