Vaxholm, skärgårdens huvudstad, är belägen drygt 30 km från Stockholm och 50 km från Arlanda Flygplats, bilvägen. Det gör orten till en utmärkt plats att bo naturskönt, i skärgården, och inom pendlingsavstånd till såväl huvudstaden och landets största flygplats.

I Vaxholm finns flera elljusspår och vandringsleder; här njuter man av spår längs vatten och skog, över broar och berg och förbi historiska platser. Två stycken naturreservat erbjuder också naturnära upplevelser. Man kan följa rundor som “Lilla Slottsrundan” och “Stora Slottsrundan”, 3 kilometer eller 8 kilometer beroende på ork och lust. Med slott så avses Bogesunds slott vars äldsta delar härstammar från 1640-talet och som idag förvaltas av Statens Fastighetsverk; här kan man följa med på en guidad tur, hålla event såsom bröllop och filminspelningar. Här kan man också bo över, om än inte på slottet utan i en angränsande byggnad.

Många som väljer att flytta till Vaxholm gör det för närheten till skärgården. Det är en underdrift. Då man bor i Vaxholm så bor man i skärgården. Havet väntar runt knuten och oavsett om man har egen båt eller följer med en av färjorna så har man nära till många av skärgårdens mer än 32 000 öar.

Natur i allmänhet är något som svenskarna rankar högt. Svenskarna har generellt ett stort intresse för naturen och man anser att skogen har betydelse för såväl folkhälsa som friluftsliv. Att kunna bo nära en tätort, i naturen, är för många en ynnest. Naturskyddsföreningen i Vaxholm vill att kommunpolitiker, skogsägare, stadsplanerare med flera aktivt ökar sin kunskap om den tätortsnära naturens betydelse och att Vaxholms stad reserverar områden för friluftsliv på lång sikt. Precis som man reserverar mark för bostäder, sjukvård, vägar och arbetsplatser. Också turismen ökar när naturen finns nära till hands och det gör den verkligen i Vaxholm. Hit kommer människor för att njuta av såväl havsluft och karga klippor som sekelskifteshus och lummiga skogar.